Hopp til hovedinnhold
Slide 1 of 1
Historisk foto fra Vestfos Cellulosefabrik
Prosjektrommet

FABRIKKEN– en fortelling i tre akter

4.5.-22.9.2024

Prosjektrommet er den gamle fabrikkens stemme.

Her følger vi sporene som sitter i Kunstlaboratoriets vegger, og viser åpninger til historien om det å produsere papir i Vestfossen. Denne gangen er fortellingene hentet fra Vestfoldarkivet, fra samtaler med folk i lokalmiljøet, og fra en forestilling i regi av Nationaltheatret.


1 Arbeidet
Ved Vestfosselva og Holmefoss lå forholdene til rette for å etablere en virksomhet som Vestfos Cellulosefabrik. Det skjedde i mars 1886, og de neste 84 årene var flere hundre mennesker i arbeid med å produsere papir i bygningene som nå rommer Vestfossen Kunstlaboratorium.

Noen var på jobb i skogen med felling og bearbeiding av tømmer, andre arbeidet ved maskinene som formet tremasse til papir. Kontorpersonalet tok seg av siste ledd – klargjøring for salg til hele verden. 

2 Avslutningen
Etterspørselen av papir fra Vestfos Cellulosefabrik sank fra begynnelsen av 1960-tallet. Grunnen var tøff konkurranse fra andre land. Krav om rensing av utslipp til vassdraget var også dyrt å følge opp på en forsvarlig måte. Økonomien ble dramatisk dårligere og fabrikken ble erklært konkurs i desember 1970, som den første av de større treforedlingsbedriftene i Drammens-distriktet.

3 Svartkatten
Nedleggelsen ble førstesidetema i landets aviser. De oppsagte arbeiderne fikk oppmerksomhet og sympati fra mange kanter, ikke minst fra en gruppe politisk engasjerte skuespillere ved Nationaltheatret. De satte de opp stykket Svartkatten, der handlingen var hentet fra arbeidernes situasjon i Vestfossen. Svartkatten ble også navnet på en plateutgivelse – til sammen en politisk produksjon med spark både mot fabrikkledelsen og kapitalmakt generelt.

Med overskriften Etterspill og muligheter i tomme rom viser vi noen av aktivitetene som fylte lokalene i tiden mellom Cellulosefabrikk og Kunstlaboratorium. 

- - -

Utstillingen, som ble produsert i 2023, har kun fått små justeringer i 2024.

Kuratorer: Ann Tove Manshaus, Vestfoldarkivet og Nina Bratland, Norsk Teknisk Museum